A tavaszi üzembe helyezésről

Mikor célszerű újra beüzemelni a téliesített medencét?

Itt az ideje, ha a víz hőmérséklete eléri a 10°C-t. 12°C fölött kezdődik az algaképződés, és medencéjében rohamosan romlani kezd a víz minősége.

Kezelési útmutatók

Ha nem használjuk májusig, miért kellene működnie?

A fólia akkor marad újszerű állapotban, ha a víz minősége tartósan megfelelő. Ha a víz rossz minőségű, pH-értéke hosszabb időn keresztül eltér a javasolt 7,2-7,6 közötti értéktől, ha algás, posványos, a vízvonalra és vízvonal fölötti fóliára kiül a szennyeződés, a nap ultraibolya sugárzása pedig beleégeti. Az ilyen fóliát egy idő után már nem lehet megtisztítani, a mintás fóliáról pedig a festékkel együtt jön le a beleégett szennyeződés. Tavasszal a kert is díszbe öltözik, a szépen karbantartott medence pedig a kert egyik legszebb dísze.

Miért kell leengedni a víz egy részét, ha az tavasszal szép tiszta?

Röviden: Azért, hogy kitűnő is maradjon. A felhasznált vegyszerek között egyetlen egy van, ami nem bomlik le: a lassan oldódó klórtabletta stabilizátor anyaga, az izocianursav. Ha ez határérték fölé növekszik, megakadályozza a klór lebomlását, így az nem tudja fertőtlenítő hatását kifejteni; a medence vize a következő szezonban várhatóan gyorsan fog algásodni. Mivel a klórstabilizátor nagyobb fajsúlyú a víznél, a medence mélyebb vízrétegeiben halmozódik fel. Tartósan a fóliát is visszavonhatatlanul károsítja. Ha ilyen ráncok kezdenek képződni a medence alján, már késő. A vízzáróságot nem érinti ugyan, de kisimítani már nem lehet többé.

Mivel nehezebb a víznél, az éves vízcserével a klórstabilizátort egyszerűen el lehet távolítani.

Mennyi vizet kell leereszteni vízfrissítéskor, és mikor?

Kerti medencékből évente egyszer, tavasszal vagy ősszel kell leüríteni a víz egyharmadát. Pihentetés után, az alsó vízrétegekből, hogy a stabilizátor is távozzon. Polikarbonát lefedés alatt a hosszabb fürdőszezon miatt inkább kétszer. Beltéri medencék esetében többször, egész évre egyenletesen elosztva, egy év alatt a medence teljes vízmennyiségét.

Miért nem jó, ha május közepén egyszerűen leürítem a tavalyi vizet, és a teljes vízet lecserélem?

Amiről már szó volt: a vízminőség megőrzése, a vízvonal tisztántartása… Ezt kívánja a vízzel való takarékos bánásmód. Kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat. Ezen kívül: A WATERAIR medencéket teljesen nem szabad leüríteni, mert a fóliát a víz nyomása tartja a helyén. Teljes leürítéskor a fólia elmozdulhat, és feltöltéskor gyűrődések keletkezhetnek. Ha valamiért mégis teljesen le kellene engedni a medencét, mindenekelőtt győződjön meg róla, hogy a talaj nem telített-e vízzel. Erősen csapadékos időszakban, magas talajvíz esetén semmiképpen ne tegye. Ha nincs talajvíz a medence környezetében, hívja ki a medence építőjét vagy karbantartóját, hogy feltöltéskor újra szakszerűen beigazítsa a fóliát a helyére.

Milyen munkákat kell elvégezni tavasszal?

Mindenekelőtt egy alapos takarítás, a gépészet üzembe helyezése, egy kis karbantartás (fugák ellenőrzése és javítása, esetleg fellazult peremkövek újraragasztása, szivárgó tömítések stb.) Ezt egy induló vegyszerezés követi.

Hogyan kell vegyszerezni a tavasszal beüzemelt medencét?

A beüzemeléskor egy klórsokk szükséges, és apránként be kell állítani a pH-értéket.

Akkor márciustól vegyszereznem kell a medencét?

Az Easy Pool adagolásának megkezdésével még nyugodtan lehet várni. Ha bele is teszi, a hideg vízben, rövid szűrési idő mellett lassan fog csak lebomlani.

Mi tegyek, ha a medence lépcsője elsárgult?

A poliészter felületre kiülepedő sárgás lerakódást a medencevíz egyensúlyának hosszabb időeig tartó felborulása okozza, mindenekelőtt a pH-érték elmozdulása. A pH-érték beállítását követően többnyire egy idő után magától is megszűnik. Ha ezt nem akarja megvárni, 20 %-os  sósav odattal vagy étkezési ecettel eltávolítható.

Mikor kell a homokszűrőben homokot cserélni?

A szűrőhomokot 3-5 évente kell cserélni. A tartályban lévő homok az idők során egybeáll, és nem szűr hatékonyan. A tartályban növekszik a nyomás, és már a szennyeződést sem lehet visszamosatással teljesen eltávolítani. Célszerű a homokot az erre kifejlesztett szűrőtisztító folyadékkal (Easy Filtre) felújítani, ezzel az élettartama jelentősen meghosszabbodhat.

Honnan látom, hogy cserélni kell a szűrőbetétet?

A szűrőbetéteink minőségi darabok, a szűrési finomságuk 25 µ (az ivóvízé 45 µ). Várható élettartamuk megfelelő tisztántartás mellett kb. 3 év. Ha azonban eltömődnek, a nagy nyomású víz utat talál magának, és átszakítja a lamellákat. A lerakódott vízkövet és szennyeződést  eltávolíthatja, ha kiáztatja évente egyszer szűrőtisztító folyadékban (Easy Filtre).  Egyszerű szabály: Ha a befúvószelepen láthatóan visszajön a felporszívózott szennyeződés, a betét cserére szorul.