A téliesítésről

A kerti medencék vizének hőmérséklete 10 – 12 °C alá süllyedt – Ez már ideális a téliesítéshez. Minden medenceépítési technológiának megvannak a maga szabályai. Az Ön medencéje állagának legjobb megóvását az alábbi szabályok betartásával érheti el:  .

Aktív és passzív téliesítés
Aktív téliesítés
A medence a téli időszakban is működik. A hőmérséklet csökkenéséval a vizet egyre rövidebb ideig forgatjuk, a vegyszerezést 10 °C alatt megszűntetjük. Amíg a fagyok nem jönek, ez kielégítő. Ha fagyos időszak jön, a medence nyugodtan befyagyhat, de a csövezést és a gépészeti berendezéseket meg kell óvni a fagytól: Ilyenkor működtetni ekkl a gépészeti berendezést.
Passzív téliesítés
A medencében a vízszintet magasan tartjuk, de a gépészeti berendezéseket és a csöveket még a fagyok beállta előtt víztelenítjük.
[/column]
 • Csökkentse a vízforgatási időt. 20 °C alatt napi 6 óra elegendő. 2 x 3 órát javaslok, délelőtt és délután.
 • Csökkentse a vegyszerezést. A szűrési idő és a hőmérséklet csökkentésével kevesebb vegyszer is fogy. Nem kell súlyos következményektől tartanunk, ha a medence néhány napig vegyszer nélkül marad. A sóelektrolízis készülékeken a klórtermelést szintén radikálisan vegye vissza.
 • Azonban a medencébe hullott lombokat, faleveleket halássza ki, ne hagyjanak nyomot a medence alján.
 • A vízvonal tisztítása elengedhetetlen. Ha szürkés csík jelenik meg a vízvonal fölött, távolítsa el, ne hagyja, hogy a nap beleégesse.
 • Ha fontosabb az ápolásra szánt idő minimalizálása, mint a látvány, takarja le a medencét. Egyelőre még a nyári takaró is fent maradhat, de elő lehet venni a téli letakarást is.
 • Mikor téliesítsünk?

  Semmiképpen ne kezdjen hozzá, amíg a víz hőmérséklete 10-12 °C alá nem süllyed. Az elhamarkodott téliesítés tavasszal csúnya mocsárral, többletmunkával és -költséggel, a medence korai elhasználódásával jár.

  A téliesítés előtt szánjon pár percet az alábbi leírásra:

  A Waterair medencék téliesítése